Als je zwanger bent, of binnenkort hoopt te worden, dan verandert er veel! Ik ga me in dit blog richten op de financiële kant waar je rekening mee moet houden. Wat verandert er in je inkomen en wat zullen de kosten zijn van de kinderopvang? En hoe gaat dat met toeslagen zoals kindgebonden budget en de kinderopvang? Verdiep je op tijd in deze kosten! Daarnaast moet er, zeker bij je eerste kindje, heel veel worden aangeschaft.
Babyspullen
Ga eerst een lijst maken met alles wat jij aan moet schaffen, en schrijf erachter wat het kost. Tel dan de bedragen op, en kijk of je dat bedrag kunt en wilt besteden. Zelfs als je ervoor hebt gespaard of zoveel verdient dat je alles nieuw kunt kopen, adviseer ik je toch om te overwegen om soms ook voor tweedehands te kijken. Wellicht heb je vrienden of familie die een kindje hebben dat net ouder is als het jouwe en kun je spullen lenen. Of overnemen. Een ledikantje wellicht? Je kunt er immers altijd een nieuw matrasje voor kopen. En zo kun je je hele lijst nalopen. Als je tweedehands overweegt kun je ook zeker Marktplaats in de gaten houden. Je bent 9 maanden zwanger, en hebt dus nog wel even tijd om af te wachten of je mooie en goede spullen kunt scoren. De kinderwagen op de foto is van een nichtje van mij. Ze wilde heel graag dit model en is op Marktplaats blijven kijken. Na 3 weken kwam deze online! Gebruikt voor 1 kindje, en nog als nieuw. Toen ze hem kochten konden we aan de bandjes niet zien dat hij was gebruikt en ook de bekleding had geen enkel vlekje. De prijs was wel de helft…
Als de baby er is
Het bedrag van je wekelijkse boodschappen wordt flink hoger! De luiers zijn echt prijzig, dus het loont absoluut de moeite om te kijken welke je het liefst gebruikt. Sommige merken zijn duurder, maar als de kwaliteit goed is, kan je kindje deze langer om. Dus per saldo kan dat soms voordeliger zijn. Als je je favoriete merk hebt gevonden, moet je echt gaan kijken. Supermarkten en ketens als het Kruidvat stunten er regelmatig mee! Dus dan is het handig om in te slaan. Maar ook voor spullen zoals kleertjes geldt hetzelfde; het is erg leuk om zelf te kopen, maar er is ook niks mis mee om ook spulletjes te lenen of uit te wisselen met je beste vriendin of zus.
Als je baby een peuter en een kleuter wordt
Kleding, en als kinderen wat ouder zijn kun je speelgoed ook heel mooi lenen of uitwisselen. Ook hier geldt dat Marktplaats een plek is om de wat duurdere dingen voor een leuk bedrag te kunnen vinden. Wat betreft het boodschappen doen vinden kinderen in deze leeftijd het vaak leuk om ook wat te kunnen kiezen. Ze willen ook graag wat kopen. Ik hoor regelmatig dat mensen op die manier meer (huishoud)geld uitgeven dan ze eigenlijk van plan waren. Een tip: kijk wat je die keer mee wilt nemen in de supermarkt en laat je kindje kiezen. Als je bijvoorbeeld koekjes op je lijstje hebt staan, dan geef je je kind keus uit 2 of 3 verschillende. Een win-win situatie en geef jij niet meer uit dan je van plan bent!
Advies
Let er steeds op hoeveel geld je besteedt. Want ik hoor heel regelmatig moeders vertellen dat ze leuke koopjes hebben gevonden. Maar… dat soms een paar keer per week! Daarom adviseer ik om een bedrag per maand te bepalen dat je hiervoor kunt besteden. Stort dat op een aparte spaarrekening (spaardoel), zodat je je uitgaven goed bij kunt houden en niet meer uitgeeft dat je van plan bent.
Meer weten over het maken van een budgetplan, of hoe je je daaraan houdt? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op.