Hoe spaar ik voor een buffer is de eerste vraag die Mariëlla me stelt. Ze heeft contact gezocht omdat ze wel klaar is met die stress. Die spanning die er altijd is omdat het geld weer op is, voordat haar salaris wordt bijgeschreven.
Mariëlla heeft een mooie baan. Ze voelt zich echt in haar element in dit werk en bij deze werkgever. Dat is te zien, ik geniet van haar enthousiasme als ze erover vertelt. Ze heeft er mooie vooruitzichten, en een goed salaris. Als ik vraag hoe het kan dat ze geen buffer heeft vertelt Mariëlla dat op de één of andere manier het geld altijd voor het einde van de maand op is. Ze probeert nu al een tijdje om wel geld op de spaarrekening te zetten. Maar er gebeurt altijd wel weer iets, waardoor ze dat toch weer op moet nemen. Vorige week kwam bijvoorbeeld de aanslag van het waterschap. Daar had ze helemaal geen rekening mee gehouden, dus het overviel haar compleet. Of ze moet iets repareren. Gelukkig is ze zelf handig, en haar broer wil ook altijd wel helpen, maar de spullen moeten er dan wel weer komen. Nou ja, en zo is er altijd wel wat…..
Mariëlla is er nu klaar mee! En wil rust.. gewoon weten dat het geld er is, als zoiets gebeurt. Want met haar inkomen moet dat toch gewoon kunnen!
”Hoe spaar ik voor een buffer?”
Dat kan ook zeker. We gaan met haar geldzaken aan de slag, zodat ze weet hoe je voorkomt dat zo’n aanslag je overvalt. Als we dat allemaal hebben uitgezocht, weten we ook welk bedrag ze elke maand aan de kant kan zetten voor een buffer. Vanaf nu stort Mariëlla dat bedrag iedere maand direct over als haar salaris is bijgeschreven. Zo weet ze dat het geld het is!
Een buffer is echt noodzaak, maar je kunt ook sparen voor leuke dingen. Meer weten? Lees dan dit blog.
Tip: voor het berekenen van je buffer heeft het Nibud heeft een handige tool, de Bufferberekenaar.