Hoe begin ik met sparen?

Doelsparen”Hoe begin ik met sparen” is een vraag die ik de laatste maanden steeds vaker krijg! We zitten deze maanden vaak thuis, en ik merk dat veel van jullie willen weten hoe het anders kan met de financiën. Je vraagt je eigenlijk af waar je geld blijft. Uit eten, weekendjes weg en uitjes kunnen nu niet. Toch houd je minder geld over dan je had verwacht. Tijd om er nu eens serieus mee aan de slag te gaan hebben we immers!

 

Vast bedrag sparen

Als jij weet welk bedrag je per maand achteruit kunt zetten om te sparen is het verstandig om dat te doen op het moment dat je salaris wordt gestort. Het gaat dan als een soort van ”vaste last” direct van je betaalrekening. Op die manier houd je gegarandeerd meer over, dan wanneer je op het einde van de maand het bedrag dat over is naar de spaarrekening stort.

 

Waarom een buffer?

Het hebben van een buffer is en blijft prioriteit daarin. Volgens het Nibud is het verstandig om een bedrag van tenminste 5000 Euro als reserve te hebben. Voor vervanging of reparatie van je wasmachine, koelkast of fiets. Heb je een eigen huis dan is € 10.000 daarvoor een verstandig bedrag. Kosten voor reparatie of vervanging van bijvoorbeeld de CV-ketel zijn dan immers voor jezelf! Hoe duurder en groter je huis, hoe hoger dit bedrag idealiter moet zijn.

 

Wat als je je buffer aan moet spreken

Heb je dit bedrag bereikt, dan kun je het spaargeld naar een ander spaardoel storten. Maar vul het wel aan als je gebruik moet maken van dit bedrag. Afgelopen voorjaar stopte mijn oven ermee, en vorige maand bleek mijn wasmachine niet meer te verwarmen. Oftewel… op de één of andere manier komen dat soort dingen vaak tegelijk. Ik vond het heerlijk dat mijn buffer er was om ook die nieuwe wasmachine aan te kunnen schaffen!

 

Waar ga jij voor sparen?

Maar dan…. sparen! Want naast deze noodzaak is sparen ook vooral voor de leuke dingen! Waar wil jij graag voor sparen? De studie van je kinderen, een verbouwing, een droomreis… wat zijn jouw wensen?

 

Alles kan! Als jij weet wat je graag wilt, kijk dan eens om welk bedrag het gaat. Deel dat door het aantal maanden die je nog hebt voordat je de aanschaf wilt doen, en je weet welk bedrag je per maand naar je spaardoel moet storten. 

 Gratis bespaartips

Regelmatig stuur ik bespaartips. Wil jij ze ook in je mailbox? Meld je dan hier aan.

 Als welkom ontvang je mijn gratis bespaar E-book!

Gefeliciteerd, je bent aangemeld.

Stel een vraag